Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Táncdalénekesek – 847

Magyar zeneszerző, táncdalénekes, fogorvos (Budapest, 1941. április 27. – 2022. január 4.). Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival. Amikor külföldre települt át, a rádióadók a dalainak sugárzását abbahagyták, a lemezét betiltották, és a boltokból megsemmisítés céljából visszavonták. Később visszatért Magyarországra, 1985-ben jelent meg második lemeze. A Rózsák illatozzatok, a Krisztina és A boldogságtól ordítani tudnék című dalok szerzője és előadója. Zeneszerzője az Annyi ember él a földön (előadó: Koós János), a Mama (Mary Zsuzsi), az Isten véled édes Piroskám (Aradszky László) és a Se veled, se nélküled (Hoffer György) című slágereknek. Ki ő?

Magyar táncdalénekes (Sepsiszentkirály, 1932. június 7. – Szeged, 2005. január 5.). Kezdetben operaénekesnek készült, ám 1956 után a könnyű műfaj felé fordult. Így válhatott a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakjává. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon. A Reszket a hold a tó vizén, a Nekem a Balaton a Riviéra, a Lehet, hogy szép nem vagyok és Zsebkendődre köss egy csomót című slágerek előadója. 1965-ben feleségével együtt disszidáltak az országból, csak 1990-ben tért vissza az országba, de nem indította újra itthoni karrierjét. Ki ő?

Magyar énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró (Budapest, 1944. március 20. - Budapest, 1974. április 30.) Korai, tragikus halála után díjat alapítottak tiszteletére, színdarabot írtak életéről. Az Egy szál harangvirág, a Gedeon bácsi és a Szeretni bolondulásig című dalok előadója. Ki ő?

Magyar dalszerző, énekes (Budapest, 1946. október 29. – Budapest, 1989. június 29.). Bátyja olimpiai bajnok labdarúgó, unokatestvére Delhusa Gjon énekes. A 'Metronóm 77' fesztiválon a Múlnak a gyermekévek című, S. Nagy Istvánnal közösen írt szerzeménye közönségdíjat nyert. A Bolond Kis Életünk, az Elszáll a gondom és az Állj meg, kislány című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekes (Budapest, 1935. szeptember 20. – Budapest, 2017. október 8.), olaszos slágereivel az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt. Az Isten véled édes Piroskám, a Pókháló van már az ablakon és a Nemcsak a húszéveseké a világ című dalok előadója. Ki ő?

Máté Péter-díjas magyar énekes, színész, énektanár (Szül.: Budapest, 1944. szeptember 20.) A Magyar Televízió 1967-es Táncdalfesztiválján vált országszerte ismertté a Utánam a vízözön című dallal. 1968-ban a Piros tulipánnal aratott sikert. Többek között a Fekete vonat és a Tündöklő Egri csillagok című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekes. (Szül.: Budapest, 1939. január 4.) Több mint hat évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadója, emellett mint televíziós pókerközvetítő is sikeres, amivel nemcsak saját, hanem a játék népszerűségét is növelte. Balázs Klári énekesnő férje. Ki ő?

EMeRTon-díjas magyar énekes. (Bicske, 1925. augusztus 2. – Budapest, 1997. szeptember 18.) A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak felesége, Záray Márta. A Járom az utam, macskaköves utam, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója. Ki ő?

Magyar táncdalénekes, előadóművész, humorista, színész, showman (Bukarest, 1937. november 20. - Budapest, 2019. március 2.). Számos esetben Hofi Gézával alkotott felejthetetlen párost. A Sír a telefon, a Kislány a zongoránál és A szívem egy vándorcigány című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista (Budapest, 1947. február 4. – Budapest, 1984. szeptember 9.). Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek. A Hull az elsárgult levél, az Elmegyek és a Most élsz című dalok előadója. Ki ő?