Műveltségi kvízjáték haladóknak!

A Táncdalfesztiválok korának énekesnői

Spread the love

Kedves Barátom!

Üdvözöllek a KvízKing Kvízkosár műveltségi tesztje oldalán!

Ebben a játékban felidézzük az 1960-as, ’70-es éveket, az akkori idők magyar sztárjait, a táncdalénekeseket.  Aki az egyetlen állami tévécsatornán szerepelhetett, azonnal országos ismertségre tehetett szert. Az abban az időbben évente, később egyre ritkábban rendezett Tándalfesztiválok a legnépszerűbb műsorok között voltak. Egyes énekesek népszerűsége máig töretlen, másoknak sajnos már csak az emléke él. Szerencsére felvételek sokasága őrzi a régi dalokat és az előadásokat. De felismerjük a régi kedvenceket? Próbáljuk ki, most az énekesnőkön a sor!

Akkor vágjunk bele! Jó szórakozást!

Üdvözlettel:

Snickey, a Kvízmester

kvíz king

Magyar énekesnő (Győr, 1950. szeptember 4.) 1967-ben kezdte el énekesi pályáját, amikor indult a Táncdalfesztiválon, ahol mint gimnazista elénekelte a Csuda jó fej című dalt. A Piramis vezetőjével, Som Lajossal 1977-től tíz évig házasságban élt. A Szerelemről szóljon az ének, a Jöjj és fogd a kezem és a Búcsúzik az ezüst nyár című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekesnő (Szeged, 1947. október 13. – Budapest, 2011. december 25.). Az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas győztese. A Mama és a Nyári zápor című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekesnő (Bátya, 1943. augusztus 8. – Budapest, 2015. szeptember 8.). 1965-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a „Minden ember boldog akar lenni” című dallal. A Sose fájjon a fejed, a Szeretném bejárni a földet és a Mindenkinek van egy álma című dalok előadója. Ki ő?

EMeRTon-díjas magyar énekesnő (Szül.: Ráckeve, 1953. október 20.) A Bővizű forrás című dalával az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott. Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas magyar dzsesszgitáros felesége volt. A Mama, a Gömbölyű dal és a Miért ne? című dalok előadója. Ki ő?

Kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekesnő (Tatabánya, 1926. augusztus 28. – Budapest, 2001. március 31.). A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak férje, Vámosi János. A Tatabányai lány, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója. Ki ő?

Magyar énekesnő (Szül.: Budapest, 1947. december 14.) , író, állatvédő, az első generációs pop-rock énekesnők egyike, aki közel hatvan éve van a pályán. 1966-ban a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte a Nem várok holnapig című számmal. Az 1971-es Táncdalfesztiválon a Fák, virágok, fény című dallal nyert. A Nem vagyok én apáca, a Tölcsért csinálok a kezemből és a Mindig kell egy barát című dalok előadója. Ki ő?

EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész. (Budapest, 1948. június 22. – Budapest, 2003. július 23.) Az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté, melyen a Nem volt ő festő és a Repülj, kismadár című dalokkal indult. Legnagyobb slágere az Édes kisfiam című dal. Ki ő?

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő (Szül.: Verpelét, 1944. október 25.) A magyar könnyűzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású énekesnője. A Nem leszek a játékszered, a Találkozás egy régi szerelemmel és az Úgy szeretném meghálálni című dalok előadója. Ki ő?

EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész (Budapest, 1928. június 2. – Budapest, 2014. április 6.), a magyar tánczene egyik meghatározó alakja, aki 1950-től kezdve aktívan részt vett a zenei életben. Utolsó lemezét 79 évesen vette fel „Mosolyogva búcsúzom”-címmel. A Rákosi-korszakban szerelmével, Szűcs Sándor labdarúgóval együtt sikertelenül kíséreltek meg disszidálni, így 1951-ben 4 évi börtönbüntetésre ítélték az énekesnőt, Szűcs Sándort kivégezték. 1954-es szabadulása után új, hosszú és sikeres karriert épített.

Magyar táncdalénekesnő, rádiós műsorvezető. (Budapest, 1945. február 4. – Budapest, 2021. november 30.) Magyarország első tinisztrája, 1972-ig minden táncdalfesztiválon indult. A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak. A Bemutatlak téged a mamámnak, a Fehér házikó és a Nappalok és éjszakák című dalok előadója.