Madarak a kertben


Apró termetű, közismert és közkedvelt madárfaj. Élőhelye kiterjed Európa nagy részére, Közép- és Észak-Ázsiára, valamint Észak-Afrika egyes részeire. Nyaranta főleg rovarokkal táplálkozik, ám telente táplálékának palettáját kibővíti, többek közt olajos magvakkal, vagy telelő denevérek elfogyasztásával. Fák odvaiban fészkel. A tojó mintegy tizenkét tojást tojik és egyedül kotlik rajtuk, bár a fiókákat mindkét szülő táplálja. A madár jól alkalmazkodott az ember által megváltoztatott körülményekhez és gyakran lehet látni parkokban, kertekben.

széncinege
Fotó: plonk66 képe a Pixabay -en.

A verébalakúak rendjébe és a varjúfélék családjába tartozó faj. Európában, Ázsiában és Afrika északnyugati partvidékén fészkel. Kimondottan erdei madár, lételeme a tölgy vagy a bükk jelenléte. Magyarországon rendszeres fészkelő. Testhossza 34-35 centiméter, szárnyfesztávolsága 52-58 centiméter, testtömege 140-190 gramm. Kitűnő hangutánzó, élethűen utánozza nemcsak más madarak hangját, hanem például a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is. Közismert népies neve: mátyásmadár.

szajkó
Fotó: Tomasz Proszek képe a Pixabay -en. 

Kis termetű madárfaj, testhossza 14-18 centiméter, testtömege 24-39,5 gramm. A tojók és a fiatal egyedek halványbarnák és szürkék, míg a hímeknek élénkebb barna, fekete és fehér tollazata van. Egész Európában, a Földközi-tenger medencéjében és Ázsia nagy részén elterjedt madárfaj, de számos helyre behurcolták, például Ausztráliába, Afrikába és Amerikába is, így az egyik legelterjedtebb vadon élő madárfajnak számít. Jelentős mértékben kapcsolódik az emberi környezethez és képes megtelepedni városi és vidéki környezetben egyaránt. Bár nagy egyedszámmal rendelkezik, létszáma néhány helyen hanyatlásnak indult.

házi veréb
Photo by hedera.baltica on Foter

A fajra a 13–15 centiméteres átlagos testhossz jellemző, melyből csak a madár farka 7–9 centiméter hosszú. Szárnyának fesztávolsága 16-19 centiméter, testének tömege 7–10 gramm. Csőre általában nagyon rövid, feketés. A nemek tollazatukban egyformák. Meglehetősen feltűnő, fehér-fekete madár kis rózsaszínes barna beütéssel, bár az egyes alfajok ettől eltérők. Tavasztól rovarokkal, pókokkal táplálkozik, ősztől pedig fokozatosan áttér a növényi táplálékra, ilyenkor többször megfordul a madáretetőknél. Csaknem egész Európában, valamint Ázsia nagy részén előfordul. Állandó madár, nem költözik. Éneke ritkán hallható lágy csiripelés.

őszapó
Photo by hedera.baltica on Foter

Európa nagy részén él, de Ázsiában is előfordul. Általában öreg erdőkben található. Magyarországon rendszeres fészkelő, állandó madár. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Testhossza 45-57 centiméter, szárnyfesztávolsága 64-68 centiméter, testtömege 250-300 gramm. Feje teteje vörös, tollruhája fekete. Csőre és szemgyűrűje halványsárga, nyaka karcsú. Lárvákkal és rovarokkal táplálkozik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési. Nagyméretű, ovális bejáratú odúját saját maga készíti, nagy magasságban.

fekete harkály
Photo by slezo on Foter

12,5–14 centiméter hosszú, 16-22gramm súlyú madár. A tojó és a hím hasonló színezetű, narancssárga tollakkal borított begyük és arcuk van, a „vörös”, tulajdonképpen narancssárga tollazat körül szürke sáv található és testük felső részein a tollazat barnás színezetű. Nyugat-Szibériától kezdve egész Európában megtalálhatóak, délen pedig elterjedési területük Észak-Afrikáig terjed. Főleg rovarevő, ám ősszel és télen bogyókkal egészíti ki étrendjét. Világszinten nem veszélyeztetett, de Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Halk füttymotívumokkal induló erőteljes, trillázással véget érő éneke a legkorábban - már március második felében - felhangzó madárdalok közé tartozik.

vörösbegy
Photo by Phil du Valois on Foter

Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában él, Magyarországon állandó és rendszeres fészkelő. Télen is megtalálja táplálékát, ezért nem vonul el. Télen kóborló, de soha nem megy messze előző évi költőhelyétől. Testhossza 22-23 centiméter, szárnyának fesztávolsága 34-39 centiméter, testtömege 70-100 gramm. Nászidőszakban a hím jellegzetesen dobol a korhadt fákon. Territóriumán belül több odút is készít, de csak egyben fészkel. A tojó 6 tojását az odú alján levő faforgácsra rakja. Mindkét szülő üli a tojásokat.

nagy fakopáncs
Photo by The Wasp Factory on Foter

Európa és Ázsia mérsékelt övi részén honos, ezen kívül Észak-Amerikában is fészkel. Magyarországon rendszeres fészkelő, nem vonuló madár. Víz közelében lévő erdők, patakvölgyek aljnövényzetének, páfrány és szedersűrűségek lakója. Népiesen csaláncsattogtatónak nevezik. Testhossza 9-10 centiméter, szárnyfesztávolsága 13-17 centiméter, súlya 7-12 gramm. Fahéjbarna tollazata van. Rövid farkát felfelé tartja. Rovarokkal, pókokkal, bábokkal és petékkel táplálkozik. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös (kihalással fenyegetett fajok) Listáján.

ökörszem
Photo by Jorge Obando Gutierrez on Foter

Európa nagy részén fészkel, Ázsiában Kínáig terjed költőterülete, de fészkel Északnyugat-Afrikában is. Az egész Kárpát-medencében gyakori, rendszeres fészkelő március–október hónapokban, egyes egyedek áttelelnek. Sziklás területek lakója, de költ a városokban és a falvakban is. Testhossza 13-14,5 centiméter, szárnyainak fesztávolsága 23-26 centiméter, testtömege 13-19 gramm. Karcsú testű, egyenes tartású madár. Elsősorban rovarokkal és pókokkal táplálkozik. Gyakran kiemelkedő ponton ülve les zsákmányára, de a talajon ugrálva is táplálkozik. Néha repülő rovarokat is fog. Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig növekszik. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Házi rozsdafarkú
Photo by hedera.baltica on Foter

Jellegzetes külsejű énekesmadár, testének felső részén kékesfekete tollazattal, villás farktollakkal és ívelt, hegyes szárnyakkal. Megtalálható Európában, Ázsiában, Afrikában és az amerikai kontinensen. Csésze formájú fészkét sárgolyókból építi istállókban vagy azokhoz hasonló helyeken. Repülés közben rovarokkal táplálkozik. E madárfaj jelentős mértékben kötődik az emberekhez, és rovarevő mivolta miatt az ember elviseli jelenlétét. Európai alfaja a telet Afrika nyugati és déli részén, az Arab-félszigeten vagy Indiában tölti.

Füsti fecske
Photo by hedera.baltica on Foter