Kvíznaptár 11225-451

Kinek a nevéhez fűződik a porlasztó feltalálása/kifejlesztése/megalkotása?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkésőbb?
Mi San Marino fővárosa?

Európa-térkép
Fotó: Biblioteca Nacional de España a Foter.com- on

Nem ugrik be a válasz? Jól jönne egy kis segítség? Kattints ide!

Melyik filmről lehet szó? "Folytatódnak hősünk viszontagságai. A zsaru felesége elé siet Washington hatalmas forgalmat bonyolító nemzetközi repülőterére, ám jó szokásához híven, ismét csak egy világraszóló terrorakció kellős közepén találja magát. A repülőtéren, ahol hősünk a feleségét várja, leszáll egy katonai repülőgép is. Utasa egy dél-amerikai drogbáró, akit szigorú biztonsági intézkedések mellett, vádlottként szállítottak az USA-ba. Nem sokkal a gép leszállása után káosz uralkodik el a repülőtéren, a forgalom megbénul, a leszállásra váró gépek képtelenek landolni. A levegőben több száz halálraítélt utas, köztük hősünk felesége, várja kétségbeesetten, hogy a hős zsaru rendet teremtsen odalent, azaz legyőzze a drogbáró kiszabadítására szerveződött elit katonai kommandót." (www.filmkatalogus.hu)
Ki az előadó? "Két pont közt a legrövidebb/ Ha pont ott megyek, hol az út vezet/ Az a pillanat, ami ott bent ragadt/ Mikor elvakított a pirkadat/ Valahol/ Valahol"
Mi a Sagitta csillagkép magyar neve?
A képen Constantin Brancusi Alvó Múzsa című műve látható. Milyen stílusban készült?
Kinek a verséből származik az idézet? "Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk! Három király mi vagyunk. Lángos csillag állt felettünk, gyalog jöttünk, mert siettünk"
Hogy nevezik a címertant idegen szóval?
Melyik ország csapata nyerte 1990-ben a labdarúgó világbajnokságot?