Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznaptár 11224-449

Mi a Fornax csillagkép magyar neve?
Melyik filmről lehet szó? "Scrooge magának való, kapzsi és mogorva öregember. A mostani karácsonyi ünnepeket is ugyanúgy tölti, ahogyan eddig: folyamatosan leteremti hűséges ügyintézőjét és lelkes unokaöccsét. Karácsony napján azonban meglátogatja három szellem, akik magukkal viszik Scrooge-ot egy fantasztikus és tanulságos időutazásra. A jelenések megmutatják neki az igazságot, melynek hatására a kapzsi milliomos is kénytelen beismerni: ki kell nyitnia szívét, hogy jóvátegye az elmúlt évek gonoszságait, amíg még nem késő..." (www.filmkatalogus.hu)
Kinek a nevéhez fűződik a fázisváltós villamosvontatás és villanymozdony feltalálása/kifejlesztése/megalkotása?
A Dardanellák melyik két kontinens határán van?

Európa-térkép
Fotó: Biblioteca Nacional de España a Foter.com- on

Nem ugrik be a válasz? Jól jönne egy kis segítség? Kattints ide!

„Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének, Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek.” Ki a költő?
Ki az előadó? "Hát köszönjük meg az utolsó pohár bornak,/ Hogy összehozott minket az utókornak./ Nem tudhattuk, hogy mire iszunk előre,/ Egy ártatlan korty volt és nézd mi lett belőle."
Olasz válogatott labdarúgó. Egész pályafutása során az AC Milan hátvédje volt. Több mint ezer hivatalos mérkőzést játszott a Milan színeiben. 126 válogatott mérkőzésen játszott, hét gólt szerzett. Hétszeres olasz bajnok, ötszörös BL (BEK)-győztes, világbajnoki ezüst (1994)- és bronzérmes (1990). Ki ő?
A képen Eugéne Delacroix A szabadság vezeti a népet című műve látható. Milyen stílusban készült?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkésőbb?
Ki vagy mi a chianti?