Legendás tévébemondók

Spread the love

Kedves Barátom!

Üdvözöllek a KvízKing Kvízkosár műveltségi tesztje oldalán!

Mai kvízünk a magyar televíziózás első harminc évének emblematikus alakjai, a legendás tévébemondók előtt tiszteleg.

A tévébemondó, mint foglalkozás a televíziózás kezdetén, az 1950-es évek második felében jelent meg Magyarországon.

A tévébemondók az akkori viszonyok között hihetetlenül népszerű emberek voltak. Az egész ország őket nézte minden nap az ország egyetlen, később „másfél” tévécsatornáján.

Aztán a kereskedelmi tévézés az 1990-es években eltüntette a bemondókat a képernyőről, de néhányukra az idősebb nemzedék még emlékszik. Ők olyan ismeretlen ismerősök voltak, akik esténként rendszeresen bekopogtattak hozzánk a képernyőn keresztül a hírekkel, a műsorok „felkonfjaival”, valamint a sűrű elnézéskérésükkel, a gyakori műszaki hibáért, amelynek „elhárítása folyamatban van”. Addig is megnéztünk meg egy-egy színvonalas NDK revüműsort. Elkapcsolni nem volt hova! 🙂

Na de tényleg emlékszünk a tévébemondókra?

Próbáljuk ki!

Jó szórakozást!

Üdvözlettel:

Snickey, a Kvízmester

Apoollónia napi kvízmester

1957-től, nyilvános adásai kezdetétől a Magyar Televízió bemondónője, az intézmény posztumusz örökös tagja. Kazimir Károly Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházrendező, színigazgató felesége volt. 1997-ben, 59 évesen halt meg. Lánya, Annamária televíziós szerkesztőként, műsorvezetőként dolgozik.

Takács Marika
Fortepan / Krantz Károly

Az első férfi bemondó Magyarországon. 1981-ben munka közben, szívinfarktusban hunyt el 51 éves korában.

Varga József
Fortepan / Rádió és Televízió Újság

1970-től külsősként, 1974-től pedig hivatalosan is a Magyar Televízió munkatársa lett. Volt bemondó, majd a bemondók csoportvezetője lett, utána pedig szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott. Műsorvezetője volt a TV Híradónak is, valamint az Ablak című első élő közéleti magazinműsorban is részt vett.

Berkes Zsuzsa
Fortepan / Gábor Viktor

1976–1998 között tévébemondó volt a Magyar Televíziónál, valamint műsorvezető és lapszerkesztő. Közreműködött többek között az Ablak, a TV-Híradó, a Tízórai és még sok más műsor, dokumentumfilm elkészítésében. 1998-tól szervezője a szentendrei kulturális életnek.

Endrei Judit
Fortepan / Gábor Viktor

A televíziós bemondó, műsorvezető, előadóművész 1962-ben került a Televízióhoz. A Magyar Rádióban is tevékenykedett, mint műsorvezető. Évtizedekig a TV Híradó hírolvasó bemondója volt. A Magyar Versmondók Egyesületének tagja.

Kovács P. József
Fortepan / Szalay Zoltán

Kazinczy-díjas magyar televíziós bemondónő, pszichológus. Fia Tímár Andor színész.

Kertész Zsuzsa
FORTEPAN / Rádió és Televízió Újság

Rózsa György első felesége, 1976-ban 22 évesen már a televízióban dolgozott, 1981-ig. A legfiatalabb bemondónő volt a Magyar Televízióban az 1970-es években. Halálos betegsége miatt 1996-ban öngyilkos lett.

Szádvári Gabriella
Fortepan / Szalay Béla

Tévébemondó, műsorvezető, színésznő. 1957-től 1991-ig a Magyar Televízió bemondónője volt, az MTV Posztumusz Örökös Tagja. Láthattuk a Híradóban, az Iskolatelevízióban, konferált a Táncdalfesztiválokon. 53 esztendős korában hunyt el 1991-ben.

Tamási Eszter
Fortepan / Gárdos György

1978-ban került a Magyar Rádióba bemondónak, 1979-től a Magyar Televízió munkatársa is lett. Sok szolgáltató és magazinműsor közreműködőjeként, műsorvezetőjeként tevékenykedett, és dolgozott bemondóként. Hosszú évekig volt az M1 Híradó hírolvasója, műsorvezetője, továbbá a Kossuth Rádió hírolvasó bemondója.

Mohai Gábor
Forrás: Wikipédia/Solymári

Újságíró, televíziós műsorvezető, bemondó, a Magyar Televízió örökös tagja. A Delta című tudományos híradó vezetésével 1965-ben bízták meg, e munkáját több, mint három évtizeden át végezte. Antal Imrével legendás műsorvezető párost alkottak.

Kudlik Júlia
Fortepan / Szalay Zoltán