Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznaptár 10601-770

"Beszél a fákkal a bús őszi szél, Halkan beszélget, nem hallhatni meg; Vajon mit mond nekik? beszédire A fák merengve rázzák fejöket. Dél s est között van az idő, nyujtózom A pamlagon végig kényelmesen... Keblemre hajtva fejecskéjét, alszik Kis feleségem mélyen, csendesen." Ki a költő?
Mi volt a német katonai kémelhárítás neve a II. világháborúban?
Mit jelent a "Manus manum lavat" latin szállóige?
Mi Üzbegisztán fővárosa?

térkép
Photo by Free Public Domain Illustrations by rawpixel on Foter.com

Nem ugrik be a válasz? Jól jönne egy kis segítség? Kattints ide!

Melyik filmről lehet szó? "Az idő: 2035. Csaknem negyven év telt el azóta, hogy egy rejtélyes vírusfertőzés következtében az emberiség nagy része kipusztult. A Föld felszínét most az állatok és a növények uralják. A zárt óvóhelyeken és alagútrendszerekben meghúzódó túlélők időgépükkel egy embert visszaküldenek a múltba, hogy mintát szerezzen az eredeti vírusból, és kikísérletezhessék ellenszerét. James Cole-t, az antiszociálisnak bélyegzett életfogytilaglini börtönbüntetését töltő fegyencet választák ki a feladatra…" (www.filmkatalogus.hu)
Az alábbiak közül mi történt meg a legkésőbb?
Mi a berillium vegyjele?
Háromszoros olimpiai bajnok (1952, 1956, 1964) vízilabdázó (Miskolc, 1927. október 23. – Budapest, 2013. augusztus 18.), szakedző, országgyűlési képviselő. 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben, 1964-ben Tokióban az olimpiai bajnok csapat tagja volt. 1973-tól 1980-ig szövetségi kapitánya. Irányítása alatt a válogatott világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai bajnok volt. A Nemzet Sportolója. Ki ő?
Ki az előadó? "Minden arcod attól szép/ Hogy láthatóvá válik a kép/ Csak a változás, ami állandó/ Te csak így vagy jó, te csak így vagy jó..."
A képen a csempeszkopácsi plébániatemplom látható. Milyen stílusban készült?