Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznaptár 10125-514

"Sárgán hever itt a középkori Róma,/ de lángol az alkony,/ mint véres oroszlán,/ s te fönn lovagolsz még/ a Capitolium ősi tetőjén,/ Marcus Aurelius." Ki a költő?
Mi Ausztrália fővárosa?

térkép
Photo by Free Public Domain Illustrations by rawpixel on Foter.com

Nem ugrik be a válasz? Jól jönne egy kis segítség? Kattints ide!

Melyik filmről lehet szó? "Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadóvá és a börtön vezéregyéniségévé." (www.filmkatalogus.hu)
Kinek a nevéhez fűződik a telefonhírmondó feltalálása/kifejlesztése/megalkotása?
Ki az előadó? "Tombolhat a nyár, akár/ Vagy belephet a tél/ Mióta belém költöztél/ Nekem mindegy már/ Hogy merről fúj a szél/ Kegyetlen az ősz, legyőz/ De robban a tavasz/ És ha mellettem maradsz/ Tudom, hogy ránk mi vár/ És nem kell más vigasz"
Melyik elem vegyjele az La?
Kinek az önarcképét látjuk?
Szovjet válogatott labdarúgókapus (Moszkva, 1929. október 22. – Moszkva, 1990. március 20.). Máig az egyetlen a posztján, aki elnyerte az Aranylabdát. Az IFFHS szavazásán elnyerte a 20. század legjobb kapusa címet. 1954-től a szovjet válogatott kapusa. A szereplésével a válogatott 1956-ban olimpiai bajnokságot, 1960-ban Európa-bajnokságot szerzett. A szovjet csapat tagjaként három világbajnokságon játszott (1958, 1962, 1966). Ki ő?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkorábban?
Milyen, aki vagy ami raplis?