Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznapár 10128-520

A képen a kassai Szent Erzsébet templom északi kapuzatán az Utolsó ítélet című dombormű látható. Miyen stílusban készült?
Melyik filmről lehet szó? "Scarlet O'hara Tarában, szülei birtokán nő fel. Ashley Wilkest szereti, de ő Melanie Hamiltont veszi feleségül. Scarlett ekkor gondolkodás nélkül férjhez megy szerelme testvéréhez, Charleshoz. Kitör az amerikai polgárháború, a férfiak hadba vonulnak..." (www.filmkatalogus.hu)
Milyen fajta kutya látható a képen?
Mi a réz vegyjele?
Milyen állat a nyúldomolykó?
Hogy nevezik az indokolatlanul nagy méretek túlzott kedvelését?
„Nagyapád háza s a szelid Dunántul:/ de abban se lelheted igazánbul/ magad lelkét, lázadó siheder!/ Más voltál ott is! más táj, messzebb útak/ voltak még amik rajtad áthuzódtak/ s csak posta tudtál lenni és meder.” Ki a költő?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkorábban?
Amerikai zenész, a Nirvana nevű seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett. Ki ő?
Háromszoros olimpiai bajnok (1932, 1936) vívó (Nagyvárad, 1906. november 5. – Budapest, 1944. november 4.), 1932-ben Los Angelesben, majd 1936-ban Berlinben a magyar kardcsapat tagjaként olimpiai bajnoki címet nyert. Az egyéni versenyen 1932-ben bronzérmes, 1936-ban olimpiai bajnok lett. A második világháború idején a Margit híd felrobbanásakor vesztette életét. 1986-ban a Zsidó Sporthírességek Csarnoka tagjává választották. Ki ő?