Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznaptár 10309-601

„Különös táj a lelked: nagy csapat / álarcos vendég jár táncolva benne; / lantot vernek, de köntösük alatt / a bolond szív mintha szomoru lenne.”Ki írta a Holdfény című verset?
Mi Etiópia fővárosa?

térkép
Photo by Free Public Domain Illustrations by rawpixel on Foter.com

Nem ugrik be a válasz? Jól jönne egy kis segítség? Kattints ide!

Kinek a nevéhez fűződik a stresszelmélet feltalálása/kifejlesztése/megalkotása?
Melyik elem vegyjele a Bk?
Melyik filmről lehet szó? "Az idegenek inváziós támadásának négy hulláma a Föld lakosságot megtizedelte. A maradék számára a világ olyan, mintha beköszöntött volna újra a kőkorszak. A 16 éves Cassie kétségbeesetten próbál túlélni, s közben megmenteni öccsét is. Ahogy az idegenek készülődnek az ötödik halálos támadásra, Cassie összeáll egy fiatal férfival, aki talán az emberiség utolsó reménye lehet." (www.filmkatalogus.hu)
A képen a Limbourg fivérek Május című műve látható Berry herceg hóráskönyvéből, a XV. század elejéről. Miyen stílusban készült?
Angol énekes, dalszerző és színész (Redditch, 1994. február 1.). 2010-ben tűnt fel a brit The X Factor műsorban a One Direction tagjaként. A Golden, a Watermelon Sugar és a Sign of the Times című dalok előadója. Ki ő?
Ki vagy mi a nemezis?
Magyar válogatott labdarúgó (Budapest, 1922. március 3. – Budapest, 2002. február 14.) A válogatottban 1945 és 1958 között 69 alkalommal lépett pályára. Posztja: csatár. Profi pályafutása során a a Gázművek, az Elektromos FC, a Herminamezei AC és az MTK csapatában szerepelt. Ki ő?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkorábban?