Műveltségi kvízjáték haladóknak!

Kvíznaptár 10223-572

Az emberszabású majmok egy neme, az ember legközelebbi rokona. Fejlődési vonala mintegy 6 millió éve vált külön az emberekétől. A nyugat-afrikai Guineától Gabonig, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság északi felében honos.
Melyik filmről lehet szó? "A második világháború elején kerül a megszállt Lengyelországba Oscar. Kiváló kapcsolatai révén gyárat szerez, és a háborús megrendeléseknek köszönhetően meggazdagszik. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli, hogy foglalkoztasson üldözötteket, akiknek így megmentheti az életét. ..." (www.filmkatalogus.hu)
Milyen közlekedési táblát látunk?
"Brummog a bőgő, jaj, be furcsa hang,/ Beléjekondul a repedt harang,/ Kutyák vonítanak a holdra fel,/ A túlsó parton varjúraj felel." Ki a költő?
Melyik elem vegyjele a Lu?
A képen Franz Anton Maulbertsch A pásztorok imádása című műve látható a sümegi r.k. plébániatemplomból Milyen stílusban készült?
Mit csinál, aki identifikál valamit?
Magyar válogatott labdarúgó (Hercegszántó, 1941. szeptember 15. – Budapest, 2011. október 31.) A válogatottban 1958 és 1974 között 75 alkalommal lépett pályára. Posztja: középcsatár. Profi pályafutása során a a Ferencvárosi TC csapatában szerepelt. Ki ő?
Az alábbiak közül mi történt meg a legkorábban?
Ki az előadó? "Csak a mélyben vagyok ébren/ Levegőért én belédfulladnék/ Ne csak áltass, gyere éltess/ Én belédfulladnék"